Letterpress kaarten bij Colorspace.

geboortekaartje met preeg en goudfolie  letterpress trouwkaartenletterpress visitekaartjes

Een unieke combinatie van digitaal drukken en ambachtelijke boekdruk.

Letterpress kaarten zijn oorspronkelijk kaarten die met een ouderwetse boekdruk techniek worden vervaardigd. Dit veroorzaakt het kenmerkende reliëf in de afdruk. Maar wij bieden Letterpress kaarten aan die digitaal gedrukt worden en achteraf van reliëf worden voorzien. Een speciale techniek maakt dat we dit, net als het pregen, naadloos kunnen toepassen.

Hoe werkt het.

Allereerst wordt je ontwerp gedrukt op onze digitale persen. Je kiest hiervoor een van de papiersoorten uit het letterpress assortiment. Onze speciaal aangepaste printers zorgen voor een mooi matte afdruk op deze luxe papiersoorten. Optioneel worden de vellen verlijmd tot een duplex of triplex kaart om deze extra dik en stevig te maken. De kaarten worden vervolgens op een speciale machine gesneden zodat elke kaart exact gelijk is. Vervolgens wordt een stempel gemaakt van het ontwerp wat in Letterpress moet worden aangebracht. Op een van onze vier Heidelberg Degels wordt vervolgens één voor één de kaarten voorzien van het letterpress reliëf.

 

 

Wat kan wel, wat niet.

Bij letterpress wordt een indruk in het papier gemaakt. De eigenschappen van het papier bepalen in belangrijke mate wat het effect is. De zachtere papiersoorten, Gmund Cotton, Materica en het Wild White, laten een diepere indruk toe dan de wat hardere papiersoorten zoals het Old Mill, Vibers etc. Dat betekent dat letterpress op de wat hardere papiersoorten ook een scherpere indruk achterlaat en op de zachtere papiersoorten een glooiender. Door de druk van de stempel die in het paper wordt gedrukt zal er altijd een licht effect in spiegelbeeld op de achterzijde te zien zijn. Je kunt dit effect een beetje vergelijken met het effect van een watermerk.

"Het beste letterpress resultaat kun je verwachten op enkele kaarten vanaf 600 grs."

Het pure letterpress komt het best tot zijn recht met een minimalistisch ontwerp van mooie typografie, ornamenten en lijntekeningen. Tijdens het ontwerpen voor letterpress dien je met de volgende beperkingen rekening te houden.

• Gebruik geen tekst in corps kleiner dan 8 punten. Technisch kan het maar het komt de leesbaarheid niet ten goede.
• Houdt een minimale lijndikte van 0,5 pt aan.
• Gebruik geen grote vlakken met uitgespaarde tekst. Deze combinatie geeft vaak niet het gewenste effect. Een preeg is daar wellicht een betere oplossing voor.
• Als er wijzigingen in de letterpress stempel aangebracht moeten worden zal er altijd een nieuwe stempel gemaakt worden. Hieraan zijn kosten verbonden.

Hoe kan ik letterpress kaarten bestellen.

In onze webshop vindt je de letterpress kaarten als aparte categorie in de menubalk:
https://www.colorspace.nl/letterpress-kaarten/enkele-letterpress-kaarten

Hoe moet ik mijn ontwerp voor letterpress kaarten aanleveren.

Het aanleveren van je ontwerp voor letterpress kaarten bestaat altijd uit twee delen. Je hebt bestand voor het drukwerk, inclusief 3mm afloop en volledig volgens onze aanleverspecificaties. En je hebt een bestand voor het letterpress effect op hetzelfde formaat en op de dezelfde stand maar dan geheel in 100% zwart opgemaakt. Kijk voor meer informatie hier. Download eventueel hieronder ons onze handige PDF met tips.

Letterpress kaart met goudfolie Letterpress geboortekaartje Letterpress visitekaartjes Letterpress geboortekaartjes