Pregen, een verhoogde of verdiepte afdruk in het papier maken.

geboortekaartje met preeg en goudfolie  geboortekaartje met preeggeboortekaartje met reliëfdruk

Pregen creëert een uniek visueel en voelbaar effect.

Het aanbrengen van een preeg kan een zeer mooi effect geven aan je ontwerp. Je kunt bij pregen kiezen voor een verhoogd beeld of een verdiept beeld. Een preeg kan aangebracht worden op een gedrukt element of als blanco element. Een preeg alleen in het papier noemen we een blinde preeg. Bij pregen wordt altijd aan de andere zijde van de kaart een gespiegeld beeld van de preeg zichtbaar!

Hoe werkt het.

Voor het pregen van kaarten is een preegstempel nodig. Alle preegstempels maken wij zelf in huis. Deze preegstempel bestaat altijd uit 2 delen, een verhoogd en een verdiept beeld. Het papier wordt hier tussen gedrukt. Het pregen wordt bij elke kaart één voor één toegepast. Dit kan dus niet met meerdere op een vel of in combinaties gedaan worden. Wij pregen alle kaarten op één manier en dat is op onze vier Origenele Heidelberger Degels. Dat is een boekdrukpers pers uit de vorige eeuw waar in die tijd op gedrukt werd.

 

Wat kan wel, wat niet.

Bij pregen wordt het papier onder druk gedeformeerd. Dit vervormen van papier moet dan wel zo diep mogelijk en zo strak mogelijk zonder het papier te beschadigen. Je kunt je voorstellen dat bij kleine tekst of hele kleine details dit niet altijd goed lukt. Houdt hier rekening mee in het ontwerp. Ook zijn niet alle papiersoorten geschikt om te pregen. Zo zijn het kraft en grijskarton minder geschikt omdat er weinig contrast in deze papiersoorten zichtbaar is. Ook papiersoorten met een structuur zullen het contrast van de preeg een beetje teniet doen. De papiersoorten waar het pregen het mooiste op uit komt is het Gmund Cotton, het Wild White en het Materica Gesso. Verder laat een preeg altijd aan de achterzijde van de kaart een gespiegelde afdruk achter. Om dit effect te verhelpen worden kaarten met preeg ook wel gecacheerd. Op deze manier wordt de preeg aan de achterzijde verborgen. Het pregen van gedrukte elementen in het ontwerp kan ook. Wel moet je rekening houden dat de preeg dan minder op zal vallen. Als je twijfelt neem dan contact met ons op.

Hoe kan ik drukwerk met preeg bestellen.

In onze webshop vindt je het pregen in de categorie extra afwerking. Je kunt dit dus als extra afwerking toevoegen aan je bestelling van het drukwerk. Bij het bestellen selecteer je het formaat van de preegstempel die gemaakt moet worden. Let op dat preegstempels nooit groter kunnen zijn dan ca. A5 en dat de bestelde kaarten niet groter mogen zijn dan een enkel A4 of een gevouwen A5. Hoe je de bestanden moet aanleveren voor het maken van een preegstempel kun je vinden bij onze aanleverspecificaties.
Geboortekaartje met blinde preeg  kaartjes met reliëfdruktrouwkaarten met goudfolie en preeg